به گزارش خبرنگار مهر، تئاتر در استان فارس از سالیان دور همواره رتبه های بالای کشور را به خود اختصاص داده به خصوص اینکه امروز بیشترین شخصیت های تئاتر کشور از اهالی استان فارس و شهر شیراز هستند.
در این میان تئاتر استان فارس چالش هایی را با خود یدک می کشد که هر از چند گاهی یکی از مسئولین برای رفع آنها سخنانی را عنوان می کنند اما به سرعت فراموش می شود.
شیراز را خاستگاه تئاتر در ایران می دانند اما امروز اگرچه تئاترهای مختلفی در این شهر برگزار می شود اما این هنر به شکل مناسبی در میان مردم استقبال نمی شود.
شیراز طی چند سال گذشته متقاضی دریافت عنوان شهر خلاق ادبی از یونسکو است اما تاکنون موفق به دریافت این عنوان نشده، فاکتورهایی که یونسکو برای اطلاق عنوان شهر خلاق ادبی لحاظ می کند مورادی نظیر داشتن سالنهای تئاتر متعدد، اجراهای گسترده تئاتر، انتشار مستمر و گسترده کتاب و... قرار دارد اما در حوزه تئاتر مشکلاتی در این شهر وجود دارد که نیازمند آسیب شناسی دقیق است.
خبرگزاری مهر با حضور چهره های تئاتر شیراز و دست اندرکاران این حوزه سعی در آسیب شناسی مشکلات تئاتر در شیراز کرد که در ادامه می خوانیم.
شیراز از سال 35 تئاتر داشت
اما چهره برجسته تئاتر کشور در میزگرد خبرگزاری مهر، با اشاره به اینکه شهر شیراز با مشکل کمبود سالن های تمرین و اجرا مواجه است، یادآور شد: شیراز از سال های 35 تا 49 دارای سالن های تئاتر بود اما پس از این مدت بود که سالن ها به سالن سینما تئاتر تغییر کردند که از جمله آنها سالن سینما تئاتر تخت جمشید بود.
رحیم هودی ادامه داد: هر چند این اتفاق برای تئاتر یک لطمه بود اما در هر صورت مردم حضور داشتند و سالن ها نیز همواره شلوغ بود.
مدارس شیراز و حتی بیمارستان نمازی دارای سالن تئاتر بود که امروز سالن مدرسه نمازی همچنان وجود دارد اما از دیگر سالنهای مدارس خبری نیست و سالن تئاتر بیمارستان نمازی نیز دیگر وجود ندارد.
وی یادآورشد: روزی که این سالن ها را خراب می کردند ما گریه کردیم اما هیچکس به داد ما نرسید در حالیکه همه باید به این نکته توجه می کردند که تئاتر نشان از فرهنگ و تمدن یک ملت است.
پیشکسوت تئاتر کشور ادامه داد: کشور و شهری که از سال 35 در آن تئاتر وجود داشت نشان از متمدن بودن ملت آن است اما یکی پس از دیگری سالن های تئاتر در شیراز خراب شد و در مقابل چیزی هم بنا نشد.
هودی افزود: سالن سینما آریانا به انبار مقوا تبدیل شد و درب های دیگر سالن های شهر حتی پس از مخروبه شدن نیز باز نشدند، شیراز توسعه پیدا کرد اما سالن تئاتر که هیچ، حتی سالن های سینما نیز ساخته نشد تا به امروز که همچنان مشکلات وجود دارد.
وی تصریح کرد: امروز تئاتر شهر شیراز بیمار است اما هیچکس به فکر درمان تئاتر نیست مسئولین بر روی هر سالنی که دست گذاشتند از بین رفت.
مشکل سخت افزاری در سالن های شیراز
اما رئیس اداره ادبی و هنری فرهنگ و ارشاد فارس در پاسخ به این سئوال که وضعیت تئاتر فارس در سال گذشته چگونه بود، گفت: تالارهای شیراز مشکل سخت افزاری دارند اما باید به این نکته توجه داشت که این مشکلات طی 35 سال گذشته وجود داشته است.
مهدی هنرجویان افزود: به دلیل مشکلات است که امروز می خواهند مسابقات فوتبال را در سالن های سینما پخش کنند تا از این طریق سالن ها نیز امرار معاش داشته باشند.
وی یادآور شد: سال گذشته 50 نمایش در سالن های شیراز اجرا شد اما چندین برابر این نیز درخواست داشتیم.
*به چه دلیل درخواست ها مجوز نگرفتند؟
هنرجویان: بحث صدور مجوز نیست بلکه سالنهای ما توان پاسخگویی به حجم درخواستها را نمی داد.
270 گروه تئاتر در استان فارس مشغول به فعالیت هستند اما سالنهای موجود پاسخگوی این درخواست ها نیست، کمبود تالار داریم اما این وضعیت نیز به تازگی اتفاق نیفتاده و طی چند ماه و یا در مدت زمان کوتاه نیز برطرف نمی شود.
هیچگونه کم کاری در صدور مجوزها وجود ندارد اما باید به داشته های شهر نیز توجه داشته باشیم.
امروز تالار استاد هودی، تالار ابوریحان و تالار احسان وجود دارد اما تالار احسان هزینه های فراوانی را از گروه های تئاتر دریافت می کند که در توان آنها نیست و از طرفی دیگر تالار حافظ به عنوان تالار اصلی با شلوغی ساعت ها مواجه است.
آمار ما پایین نیست اما شورای نظارت نیز روندی برای خود دارد که باید آنها را طی کند.
ارشاد فارس ساختمان ندارد به دنبال سالن تئاتر هستیم
اما رئیس انجمن هنر های نمایشی استان فارس نیز در پاسخ به این سئوال که نقش این انجمن در تئاتر شیراز چیست، گفت: تئاتر جدید یک هنر نوپا است که در این میان تئاتر شیراز از خیلی از استانهای کوچک نیز عقب مانده است.
بهمن سلیمانی با بیان اینکه تمامی دستگاه های فرهنگی باید در این میان وارد بحث شوند افزود: زمانیکه اداره ارشاد فارس ساختمان مستقل ندارد چگونه می توانیم انتظار ساخت مجموعه های فرهنگی و سالنهای تئاتر داشته باشیم.
وی افزود: همفکری باید در استان وجود داشته باشد تا تئاتر فارس بار دیگر در کشور دارای جایگاه های بالایی از لحاظ زیر ساختی شود.
*استاد هودی به نظر شما چگونه باید به وضعیت تئاتر استان فارس رسیدگی کرد؟
برای پیشرفت فرهنگی فعالیت یک دستگاه کافی نیست بلکه باید تمامی سازمانها و نهاد های فرهنگی و غیر فرهنگی استان فارس وارد کار شوند.
در زمانهای دور استانداری که برای دیدن تئاتر وارد یک سالن می شد اگر کمبود ها را مشاهده می کرد از جیب خودش برای ادامه فعالیت یک گروه هزینه می کرد.
روسای دانشگاه ها نیز در زمانهای دور از تئاتر حمایت می کردند و حتی مدیران مدارس نیز اجازه می دادند که گروه های تئاتر بلیط های نمایش را به نرخ ارزان در مدارس توزیع کنند.
این اتفاق ها در حالی به پایان رسید که چند سال پیش یکی از مدیران مدارس شیراز به شاگردان خود اخطار داده بود که حق تئاتر بازی کردن ندارند.
*پس به اعتقاد شما آموزش وپرورش هم در توسعه تئاتر موثر است؟
هودی: به طور حتم چنین است زمانیکه مدیران مدارس برای راه اندازی گروه های تئاتر هزینه می کردند و اجازه می دادند که گروه های خارج از مدرسه نیز در مراکز آنها نمایش اجرا کنند این فرهنگ از طریق دانش آموزان به داخل منازل نیز کشیده شده بود.
امروز آموزش و پرورش اهمیت تئاتر را نمی فهمد به همین دلیل است که در مقابل این هنر کوتاهی می کند.
اگر آموزش و پرورش اهمیت فرهنگی تئاتر را درک می کرد به طور حتم مدارس را به توسعه تئاتر مجبور می کرد.
*آیا منتقد بودن تئاتر دلیل فاصله گرفتن مسئولین از آن نیست؟
سلیمانی، رئیس سابق انجمن هنر های نمایشی استان فارس در این رابطه گفت: هنرمند تئاتر وظیفه نسخه پیچیدن ندارد بلکه اعتراض را در قالب های مختلف بیان می کند.
همچنین قهرمانی وظیفه مدیر در جامعه را قبول نقد های منصفانه دانست و تاکید کرد: تئاتر یک هنر انسان ساز است که باید به آن توجه شود نه اینکه به دلیل سخنان نقد گونه آن را به فراموشی سپرد و کنار گذاشت. مگر می شود هنری مثل تئاتر را مد نظر قرار نداد.
وی افزود: طی سال های گذشته به اندازه ای که به تئاتری های این استان توجه نشد که هر کدام به گونه های مختلف به تهران رفتند و امروز حرف اول تئاتر ایران را می زنند.
قهرمانی بیان کرد: حدود 110 نفر از تئاتری های اول ایران اهل فارس و شیراز هستند که به دلیل کم توجه ای های مسئولین مجبور به ترک شیراز شدند.
*به نظر شما کم توجه ای دلیل رفتن تئاتری ها از شیراز شد یا زیاده خواهی آنها؟
قهرمانی: داشتن مکانی برای تمرین و اجرای تئاتر زیاده خواهی نیست، اگر یک سالن تمرین و نمایش استاندارد در اختیار آنها قرار داده شده بود امروز تئاتر شیراز سخنان فراوانی در ایران و جهان برای گفتن داشت.
سالن کوچک استاد هودی شیراز را تفکیک کردند و در یک سالن این مجموعه بیل و کلنگ نگهداری می کنند.
زمانیکه ارزش اهالی تئاتر از بیل و کلنگ کمتر است چگونه انتظار است که این هنرمندان در شیراز بمانند.
اینهمه پارک در شیراز ساخته می شود آیا نمی شود 200 متر زمین برای یک مرکز اجرای تئاتر در این پارک ها اختصاص داده شود.
*یعنی شهرداری هم می تواند تاثیر گذار باشد؟
قهرمانی: به طور حتم زمانیکه شهرداری اقدام به ساخت پارک می کند زمینی با مساحت اندک را برای تئاتر اختصاص دهد که در این خصوص در حال رایزنی هستیم.
اگر در هر محله سالنی برای تئاتر وجود داشته باشد این فرهنگ به داخل منازل خواهد رفت.
تالار مهر در حد حرف نباشد
اما پیشکسوت تئاتر و نمایش ایران در خصوص راه اندازی سالن های جدید، گفت: سالها است که قول راه اندازی مجموعه فرهنگی مهر را می دهند اما هیچ خبری نیست.
می گویند که بودجه برای ساخت این مجموعه رسیده و ما هم امیدواریم این سخنان صحت داشته باشد.
..................................
گفتگو: هادی فتحی
عکس :محمد رضا دهداری
نظر شما